Rechtenvrije afbeeldingen voor je website

Rechtenvrije afbeeldingen website

Auteursrechtenschending

Je kent het vast wel, je bent je website aan het vullen met content en je wilt eigenlijk de tekst nog opleuken met een foto. Het makkelijkste is dan natuurlijk om “gewoon” even te Googelen. Maar helaas mag je niet zomaar foto’s voor je website gebruiken. Op veel foto’s en afbeeldingen zit namelijk auteursrecht. Dit betekent dat de maker van de foto mag bepalen wie de foto mag gebruiken. Gebruik je toch zonder toestemming foto’s of afbeeldingen, dan riskeer je een boete in verband met auteursrechtenschending.

In deze blog geef ik je vier manieren waarop je afbeeldingen/foto’s kunt gebruiken, zonder een boete te riskeren.

Enkele voorbeelden:

  • Zelf foto’s maken
  • Foto’s laten maken
  • Gebruik maken van stockfoto’s
  • Rechtenvrije afbeeldingen gebruiken via Google

Zelf afbeeldingen maken

Als je 100% zeker wil zijn dat je het recht hebt om een foto of afbeeldingen te gebruiken, dan raad ik je aan om de foto’s zelf te maken. Op dat moment ben jij namelijk de auteur van de foto.

Let op: Wanneer je andere mensen hebt gefotografeerd, dan mag je deze foto niet zomaar gebruiken. De mensen die op de foto staan, hebben namelijk portretrecht. Je moet dus aan de mensen toestemming vragen om de foto te mogen gebruiken. Leg dit ook schriftelijk vast.

Afbeeldingen laten maken

Heb je zelf geen tijd of niet de apparatuur in huis? Schakel dan een professionele fotograaf in die foto’s van je bedrijf, je medewerkers en eventuele producten maakt. Spreek vooraf goed het beeldplan door en zorg voor een consistente lijn qua fotografie. Hiermee creëer je ook in je fotografie jouw (huis)stijl.

Gebruik maken van stock afbeeldingen

Een stockfoto is een foto die een fotograaf via een website (speciaal voor stockfoto’s) verkoopt. Vaak vraagt de fotograaf hier een (klein) bedrag voor. Wil je hier liever geen geld aan uitgeven? Er zijn ook genoeg websites die gratis stockfoto’s aanbieden.

Hier enkele voorbeelden:

Let op: Wanneer je stockfoto’s gebruikt die gebruik maken van attributie, dan ben je verplicht de link naar de originele afbeelding bij de afbeelding te plaatsen.

Rechtenvrije afbeeldingen

Tegenwoordig kun je in Google naast de gewone afbeeldingen, waar vaak auteursrechten op staan, ook zoeken op rechtenvrije afbeeldingen.

In vijf stappen leg ik je uit hoe je dit doet.

Stap 1: Ga naar Google afbeeldingen
Stap 2: Vul een relevante zoekterm in voor de afbeelding die je zoekt
Stap 3: Klik op Tools rechtsboven in de keuzebalk
Stap 4: Klik op Gebruiksrechten
Stap 5: Kies voor Gelabeld voor hergebruik

Wil je de afbeelding nog aanpassen? Bijvoorbeeld door het toevoegen van een logo, dan kies je voor: Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassing.

Google kan helaas niet garanderen dat de afbeeldingen die getoond worden, rechtenvrij zijn. Kijk daarom altijd goed op de website, of daar is aangegeven of je de afbeeldingen mag gebruiken.

Hulp nodig met jouw afbeeldingen voor de website?

Als ondernemer is het van belang om rechtenvrije afbeeldingen te hebben voor jouw website. Daarnaast is het essentieel om dit goed te beheren en regelmatig bij te houden.

Blijf op de hoogte

 

Neem contact op

Heb je vragen over deze blogs? Of wil je aan de slag met online marketing? Neem dan gerust contact op met Jurgen via: lotte@consigo.nl of 085-888-2822. Wij helpen je graag.

Nieuwste online marketing blogs

Gerelateerde blogs