//Supersnelle mobiele site – waarom is dat van belang?

Supersnelle mobiele site – waarom is dat van belang?

Supersnelle mobiele site – waarom is dat van belang?

Supersnelle mobiele website

Het overkomt iedereen wel: je bent onderweg op zoek naar informatie via je mobiel. Vanuit de zoekresultaten van Google heb je een keuze gemaakt en je klikt door naar de website. Vervolgens is het…..wachten…..wachten…..en nog even wachten…..en dan: laat maar.

Geduld van mensen (websitebezoekers) is vaak zeer beperkt, zeker mobiel. Snelheid is enorm belangrijk. Uit diverse onderzoeken blijkt vaak dat elke seconde snelheidswinst al extra bezoek en dus leads, klanten en omzet kan opleveren.

Als je je klanten goed wilt bedienen, dan is een snelle responsive site onmisbaar. Vergelijk het met het opnemen van je telefoon. Die pak je ook zo snel mogelijk en laat je niet eerst 20 seconden onnodig overgaan. Gebruikerservaringen beginnen al bij de klik vanuit de zoekresultaten.

Waarom is snelheid zo belangrijk?

Het merendeel van de websites ontvangt tegenwoordig meer bezoekers via mobiel dan vanaf desktops. Waar je met een goede internet of glasvezel verbinding wellicht weinig merkt van “tragere” websites, merk je dit mobiel des te meer.

Helaas is niet het hele land perfect voorzien van 4G verbindingen. Om van goede wifi of hotspots nog maar te zwijgen. Vandaar dat het zeker voor mobiel het extra belangrijk is om je site zo snel mogelijk te laten laden.

Voordelen bij een snelle mobiele website:

  • Betere gebruikerservaring
  • Minder afhakers
  • Meer klanten en omzet
  • Stijging van posities in Google resultaten

Waar begin je?

Met meest eenvoudige startpunt is Google Analytics. Bij het onderdeel: Gedrag kun je een speciale rapportage vinden voor de snelheid van je website.

Draai deze uit over een relevante periode en kijk vooral naar het aantal seconden.

Wat is snel?

Over snelheid valt veel te zeggen. De vuistregel is vaak de volgende:

  • 1 tot 2 seconden is zeer snel
  • 2 tot 4 seconden is snel
  • 4 tot 6 seconden is matig tot zeer matig
  • 7 of langer is extreem langzaam

Idealiter is het streven een laadtijd van 1 seconden voor de homepage. Dit zal in heel veel gevallen niet realistisch zijn. Bedenk dat 1 tot 2 seconden echt olympisch snel is en dat 2 tot 4 seconden vaak snel genoeg is.

Welke factoren zijn van belang?

Als je het over snelheid van websites dan zijn daar vele factoren die hierop van invloed zijn.

Denk aan:

#1 Hosting
#2 Content
#3 Techniek

Hier een overzicht:

#1 Hosting

Vooral de eerste factor is meestal eenvoudig te verbeteren. Het upgraden van je hosting pakket kan al een behoorlijk verschil maken. Bovendien is het effect eenvoudig te meten.

Overleg met je hostingpartij of je 1 maand op een sneller hostingpakket kan draaien – als testperiode. Bekijk daarna opnieuw in Google Analytics of het verschil heeft gemaakt.

#2 Content

Binnen de content van de website gaan er vaak zaken mis bij de foto’s. Deze worden direct geupload in het contentmanagementsysteem, vaak in de beste resolutie.

Het kan een snelle oplossing zijn om alle foto’s op de website na te lopen en kleiner te maken. Deze zogenaamde compressie verbetering kan al een groot verschil maken. Bij sites die draaien op WordPress zijn hier ook speciale plugins voor te vinden.

#3 Techniek

Bij dit onderdeel kan het al een stuk lastiger worden. Dit is grotendeels afhankelijk van het systeem waar de website in is gebouwd. De wijze waarop de site is opgebouwd en de kennis en ervaring van de webbouwer.

Vraag aan je webbouwer om met je mee te denken om de website sneller te maken. Vanuit technisch perspectief kunnen zij je het beste adviseren over mogelijke snelheidswinst.

Meer weten?

Wil je meer weten over het verbeteren van je eigen (mobiele) website? Binnenkort publiceren we een nieuw blog over ‘tools om je snelheid te meten’. Hou de site of onze social media dus in de gaten. In de tussentijd vragen of kunnen we je ergens anders mee helpen? Neem dan contact met ons op via info@consigo.nl

2018-03-26T15:19:39+00:00 7 maart 2018|Online marketing|