Starten met video – 5 tips voor een goede start!
Starten met videomarketing
Voor veel bedrijven is het maken van een video een nieuw proces. Hoe voorkom je nu belangrijke fouten? Hoe zorg je ervoor dat je een video maakt waar je blij mee bent en waar je resultaat uit haalt?
Hieronder een vijftal onderdelen die ervoor zorgen dat je in de basis een goede video kunt maken. Uiteraard zijn er veel meer aspecten die bijdragen aan het succes. Videomarketing is een vak apart maar met deze punten kom je alvast goed uit de startblokken!
1. Start met een briefing
Begin altijd met een briefing. Dit zorgt voor een helder doel. Vanuit de briefing kun je dan met de video specialist gaan kijken naar de creatieve invulling. Een briefing hoeft niet 10 pagina’s te bevatten, vaak is één A4tje ook voldoende. Denk in de briefing voor het maken van de video aan zaken als:
- Doel van de video
- Budget
- Planning
- Creatieve richtlijnen
- Branding richtlijnen
- Lengte
- etc.
2. Aandachtsspanne video
De aandachtsspanne is kort, zeer kort. Een kijker van video beslist binnen enkele seconden of een video interessant is en uitgekeken gaat worden. Beginnen met een lange introductie of bijvoorbeeld een logo-animatie is dus zonde van de tijd.
Hetzelfde geldt voor adverteren in YouTube, hier heb je maximaal 5 seconden om de interesse van de kijker te wekken. Wees hier dus zo kort en concreet mogelijk.
3. Ondertitel de video
Er worden veel video’s zonder geluid gekeken; bijvoorbeeld op het werk of in de trein. Kanalen als LinkedIn of Facebook spelen video’s automatisch af zonder geluid. Ondertiteling wordt dus steeds belangrijker.
Hiernaast is het zo dat Nederland in totaal 1,5 miljoen slechthorenden en doven telt. Dat is bijna 10% van de bevolking! Deze mensen kijken ook naar jouw video. Het is zonde als deze 10% afhaakt, de oplossing is ondertiteling.
4. Muziek onder de video
Onderscheidende muziek die de video verder tot de verbeelding laat spreken is essentieel. Muziek is in sommige gevallen het belangrijkste onderdeel van een video en kan hier de gehele sfeer bepalen.
Vaak wordt dit als laatste onderdeel toegevoegd. Zonde! De juiste muziek bij een video vinden is moeilijk en neem vaak meer tijd in beslag dan je zou denken! Neem dit mee in de planning en zorg voor voldoende tijd.
5. Doel van de video
Vervolgens is het belangrijk dat er een doel voor de video is gesteld. Niet alleen qua merkbeleving of communicatie maar een concreet doel. Wat moet de kijker nu gaan doen? Welke actie moet hij of zij ondernemen? Welke landingspagina sluit aan bij de call2action?
Extra video tip
Uiteraard zorg je er als ondernemer of marketeer voor dat je goed meet of je video’s succesvol zijn. Denk hierbij aan bereik (organisch of gesponsord) maar ook aan de doelen op de website. Bereiken de kijkers de speciale landingspagina’s en voltooien de kijkers de gewenste acties.
Meer weten over video marketing?
Wil je stappen zetten via het medium van video marketing? Wil je weten hoe jouw video’s nou zo goed mogelijk kan optimaliseren? Wij hebben veel ervaring met het uitdenken, inrichten en optimaliseren van video’s. Laat ons weten welke uitdaging jij hebt.
Blijf op de hoogte
Neem contact op
Heb je vragen over deze blogs? Of wil je aan de slag met online marketing? Neem dan gerust contact op met Jurgen via: jurgen@consigo.nl of 085-888-2822. Wij helpen je graag.