5 tips om aan de slag te gaat met een bedrijfsvideo

Bedrijfsvideo voor online marketing

Video is hot. Zeker in de online marketingwereld. Wil je als bedrijf echt opvallen, dan is een video onmisbaar. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je zelf of samen met een videograaf aan de slag gaat? In dit blog geven we 5 tips.

Tip 1: Maak een script

Een goed begin is het halve werk. In het geval van een bedrijfsvideo klopt dat helemaal. Goede voorbereiding zorgt ervoor dat de opnames soepel verlopen. Een manier om dit goed voor te bereiden is door gebruik te maken van een script. Dit hoeft geen uitgebreid Hollywood filmscript te zijn. Het script is een rode draad van hoe de video eruit komt te zien. Zo weten jij en het team wat er moet gebeuren.

Tip 2: Maak een storyboard of een shotlist

Naast een script mag ook een storyboard of shotlist niet ontbreken. Een script focust zich meer op de inhoud en een shotlist of storyboard op de beelden die geschoten moeten worden. Wat is een storyboard precies? Het zijn allemaal tekeningen van alle beelden die in de video voorkomen. Natuurlijk kunnen deze afwijken van het eindresultaat, maar met een storyboard maak je het jezelf makkelijk op de draaidag. Zo weet je precies wat je wil gaan filmen. Kan je niet zo goed tekenen? Geen probleem! Een shotlist is een mooi alternatief. Je vertelt eigenlijk in tekst wat je ziet.

Een voorbeeld van een shotlist kan zijn:

 • Shot 1: Totaal shot bedrijfspand
 • Shot 2: Ten voeten uit presentator
 • Shot 3: Close up presentator
 • Shot 4: Totaalshot kantoorruimte

En ga zo maar door. De perfecte oplossing als je niet kan tekenen.

Tip 3: Bereid de draaidag voor

Je bent nu klaar met de voorbereiding van het inhoudelijke deel, maar een voorbereiding van de draaidag zelf is net zo belangrijk. Denk aan locaties en tijden. Hoe laat moet iedereen aanwezig zijn? Welke spullen moeten er meegenomen worden? Denk eraan dat de mensen die op beeld komen de juiste kleding dragen. Dus geen fijne streepjes of andere printjes, daar krijg je vaak een flikkerend beeld van. Gebruik je een green screen? Draag dan geen groene kleding ;). 

Het is belangrijk dat je niets vergeet als je op locatie bent. Zorg dus voor een checklist. Dit hangt af van jouw script. Denk dus goed na wat je allemaal nodig hebt en maak een lijstje. Vergeet ook niet alle batterijen op tijd op te laden.

Dingen die je zoal op een draaidag nodig hebt:

 • Camera (waar jij mee uit te voeten kan)
 • SD kaart met voldoende geheugen
 • Extra camera batterij/SD kaart
 • Externe microfoon
 • Eventueel extra lampen voor op de set
 • Stevig statief
 • Gimbal/stabilizer (indien nodig)
 • De scripts uitgeprint voor elk teamlid

Tip 4: Zorg voor een quitclaim

Een quitclaim? Dat is een formulier waarin mensen hun toestemming geven dat zij in beeld komen en dat deze beelden al dan niet online verspreid worden.  Het is belangrijk dat je dit doet om latere onenigheid te voorkomen. Het is een bewijs waarin mensen toestemming geven dat ze op beeld staan. Dit geldt overigens alleen als je externe personen in beeld hebt. Bijvoorbeeld als je klanten interviewt over je diensten. Als je zelf in beeld komt of met collega’s, is een quitclaim vaak niet nodig.

Tip 5: Jij bent de regisseur!

Denk eraan dat jij de leiding hebt tijdens het maken van de bedrijfsvideo, tenzij je werkt met een externe regisseur. Dit betekent dat je iedereen zal moeten aansturen. De mensen op de set hebben vaak geen idee wat ze moeten doen. Het is dus belangrijk dat jij ze dat vertelt. Houd ze dan ook op de hoogte van de planning en wat er van hen verwacht wordt.

Meer weten over videomarketing?

Neem contact op

Wil jij meer weten over videomarketing of heb je vragen over wat er allemaal mogelijk is met video? Neem dan gerust contact op met onze videomarketing specialist Jari via: jari@consigo.nl 

Blijf op de hoogte

 

Nieuwste online marketing blogs

Gerelateerde blogs