5 tips voor het optimaliseren van video’s

Optimaliseren videos tips

Waarom videomarketing?

Video is een heel erg populair medium in ons dagelijks leven en wordt alleen maar populairder. 70% van het internetverkeer bestaat momenteel uit video en de verwachting is dat dit in 2019 zelfs 80% is! (bron: Clipforce) Een grote kans dat jouw doelgroep dus ook graag naar video’s kijkt.

70% van de bedrijven die een verantwoordelijke voor marketing in dienst heeft, maakt al gebruik van video als marketinginstrument. (bron: Bedrijfsfilmsbelvedere) Maar hoe zorg je ervoor dat jouw video gevonden wordt? Wij geven jou 5 tips voor het optimaliseren van jouw video’s.

1. Maak gebruik van tags

Tags zijn woorden die je kan invoeren in YouTube waarop jij graag gevonden wilt worden, dit zijn dus de belangrijkste zoekwoorden voor jouw video. Het is belangrijk goed over deze woorden na te denken. YouTube hecht namelijk veel waarde aan de tags in het algoritme dat ze gebruiken.

Voor het kiezen van de juiste zoekwoorden kun je gebruik maken van programma’s zoals Google Keyword Planner of Google Trends. Hiermee kan inzicht worden verkregen hoe vaak er wordt gezocht op bepaalde zoekwoorden.

2. Schrijf een goede beschrijving

De vindbaarheid wordt ook beïnvloed door de beschrijving van een video. Door in de beschrijving de tags een aantal keer terug te laten komen zullen deze elkaar versterken voor de vindbaarheid op deze zoekwoorden.

Op het moment dat een video afgespeeld wordt zijn de eerste 275 karakters van de beschrijving te zien. Het is aan te bevelen in deze karakters een short link naar de website te plaatsen en een call to action zodat ze de video delen en de rest van de tekst gaan lezen.

Video’s uit YouTube komen ook in de zoekresultaten van Google terecht. Google laat de eerst 70 karakters zien van de titel en de eerste 110 van de beschrijving. Zorg er dus voor dat hier relevante informatie wordt vermeld.

3. De visitekaartjes van jouw video

Het eerste dat een internetgebruiker ziet aan jouw video is de titel en de thumbnail, deze zijn dus héél erg belangrijk. De kijker moet hier verleidt worden om op Play te drukken. Denk daarom goed na over een pakkende titel die jou als consument ook aanspreekt. De thumbnail is de afbeelding die te zien is voordat de video wordt afgespeeld. Kies hier voor een herkenbaar format.

Bekijk ter voorbeeld eens naar het YouTube kanaal van Albert Heijn. Hier gebruiken ze hele simpele witte letters in de thumbnail waarmee ze direct herkenbaar zijn.

Het tweede visitekaartje van jouw video is de titel. Bezoekers van YouTube bepalen deels aan de hand van jouw titel of ze op play drukken of niet. Het is dus belangrijk een pakkende titel te bedenken. Daarnaast is de titel ook belangrijk voor de vindbaarheid. Als in de titel de tags terugkomen versterken deze elkaar voor de vindbaarheid.

4. Maak gebruik van ondertiteling

De ontwikkelingen op het gebied van video gaan snel, YouTube kan de ondertiteling van video’s zelfs al deels bepalen maar doet dit nog niet foutloos. Pas de ondertiteling daarom aan zodat deze goed in YouTube staat. Zo kan beter worden bepaald waar jouw video over gaat en wordt deze beter vindbaar voor de doelgroep.

Ook worden video’s steeds meer zonder geluid bekeken. Er zijn namelijk 1,5 miljoen doven/slechthorenden in Nederland waarvoor de ondertiteling ook zeer belangrijk is.

5. Meten is weten

Nadat er een doel opgesteld is voor een video wil je ook weten wat het daadwerkelijke resultaat is, anders blijft het gissen. In YouTube kan je per video bekijken hoe vaak deze is afgespeeld. Maar maak daarnaast ook gebruik van Google Analytics. Hiermee kan er worden achterhaald hoeveel bezoekers er op de website zijn gekomen vanuit YouTube.

Meer weten over video marketing?

Wil je stappen zetten via het medium van video marketing? Wil je weten hoe jou video’s nou zo goed mogelijk kan optimaliseren? Wij hebben veel ervaring met het uitdenken, inrichten en optimaliseren van video’s. Laat ons weten welke uitdaging jij hebt.

Blijf op de hoogte

 

Neem contact op

Heb je vragen over deze blogs? Of wil je aan de slag met online marketing? Neem dan gerust contact op met Jurgen via: jurgen@consigo.nl of 085-888-2822. Wij helpen je graag.

Nieuwste online marketing blogs

Gerelateerde blogs