Meer controle over je data? Ontdek server-side tagging!

server-side tagging

Bedrijven laten groeien door de inzet van resultaatgerichte online marketing, dat is onze doelstelling. Om dit te bereiken, vertrouwen we op data. Nu server-side tagging steeds vaker wordt gebruikt, zien we bij Consigo ook dat onze klanten de eerste stappen hiermee zetten. In dit blog leggen we daarom uit wat server-side tagging is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt implementeren voor maximale impact.

Wat is server-side tagging?

Een van de nieuwste en meest effectieve methoden om je data te beheren en te optimaliseren is server-side tagging. Het is een methode waarbij tagbeheer en gegevensverzameling plaatsvinden op een server, in plaats van in de browser van de gebruiker. Dit betekent dat wanneer een bezoeker een website bezoekt, de tags niet rechtstreeks in de browser worden geladen, maar via een server. Dit heeft verschillende voordelen, zoals verbeterde snelheid, betere beveiliging en meer controle over de gegevens die worden verzameld.

Server-side tagging in jip-en-janneketaal

Voor een beter begrip: normaal gesproken gaat data direct van de website naar Google Analytics. Met server-side tagging gaat de data eerst naar een externe server, die een soort filter en anonimisering stap uitvoert. Hierdoor worden privacygevoelige gegevens beter beschermd en heeft men meer controle over welke data wel of niet doorgestuurd wordt naar Google Analytics.

Waarom is server-side tagging belangrijk?

Deze tagging methode heeft verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele client-side tagging, namelijk:

  1. Snellere en efficiëntere verwerking. Data wordt eerst naar een externe server gestuurd voordat het naar Google Analytics gaat, wat zorgt voor snellere laadtijden en een soepele gebruikerservaring.
  2. Nauwkeurige conversietracking. Google Analytics 4 (GA4) mist vaak data, maar met server-side tagging is de tracking veel nauwkeuriger. Dit leidt tot betere inzichten en optimalisaties.
  3. First-party data. Doordat de data via je een server loopt, wordt het als first-party data beschouwd. Dit vermindert problemen met cookies en zorgt voor betrouwbaardere data.
  4. Meer controle over je data. Met deze methode heb je volledige controle over je data. Deze wordt eerst op de server verwerkt voordat het naar externe platforms gaat.
  5. Kosten en implementatie. Server-side tagging kost slechts ongeveer 20 tot 50 euro per maand. Implementeren via een externe partij zoals iState.io is gebruiksvriendelijker dan zelf een server opzetten via bijvoorbeeld Google Cloud Platform.

Privacy voorop

Naast bovenstaande voordelen, verbetert server-side tagging de privacybescherming. Doordat de gegevensverzameling plaatsvindt op de server, kunnen bedrijven zelf bepalen welke data wordt gedeeld met externe partijen en welke niet. Dit helpt bij het naleven van de privacywetgeving en kan gevoelige gegevens geanonimiseerd worden.

Waarom hebben we het dan niet eerder ingezet?

Hoewel server-side tagging al enige tijd beschikbaar is, hebben we het niet eerder breed ingezet vanwege een aantal redenen. Eerst was er onzekerheid over de kosten-efficiëntie. We wisten namelijk niet zeker of de voordelen opwegen tegen de kosten en complexiteit van de implementatie.
Daarnaast hadden we tijd nodig om deze technologie goed te begrijpen en optimaal te benutten. Nu we echter meer kennis en ervaring hebben opgedaan, zien we hoe waardevol server-side tagging is. Het biedt een betrouwbare en kostenefficiënte manier om data te beheren.

Aan de slag

Server-side tagging is een krachtige tool die je meer controle geeft over je data, de prestaties van je website verbetert en de beveiliging verhoogt. Overweeg dus om het te implementeren in je marketingstrategie.

Meer weten over online marketing?

Wil je voor jouw bedrijf starten met resultaatgerichte online marketing? Of wil je eens een frisse blik kijken naar je online marketing aanpak. Wij hebben veel ervaring met het uitdenken, inrichten en optimaliseren van online marketing campagnes. Laat ons weten welke uitdaging jij hebt.

Blijf op de hoogte

 

Neem contact op

Heb je vragen over deze blogs? Of wil je aan de slag met online marketing? Neem dan gerust contact op met Jurgen via: jurgen@consigo.nl of 085-888-2822. Wij helpen je graag

Nieuwste online marketing blogs