Online marketing – tips voor strategie

Tips online marketing strategie

Uitdenken goede strategie

Het uitdenken van een goede strategie is voor elk bedrijf belangrijk. Veelal worden de marketingplannen jaarlijks opgesteld of bijgewerkt. Als het goed is start je het nieuwe jaar met een goed voorbereid marketing plan inclusief doelstellingen en duidelijkheid over beschikbare budgetten.

Het ontwikkelen van een goed strategisch plan kan een uitdagende opdracht zijn. Wil je meer weten over de wijze waarop je dit proces zou kunnen aanpakken lees dan het blog: Online marketing strategie – hoe pak je dit aan?

Hoe vorm je een strategie?

Strategievorming is niet iets wat je even in de agenda zet tussen 14u en 16u. Helaas is het ook geen standaard invuloefening aan de hand van een format wat je op Google hebt kunnen vinden. Het is een proces waarbij je inzichten, inspiratie en ideeën verzamelt. Dit is een organisch proces wat continu in je hoofd plaatsvindt en waar je je misschien onbewust toch al vaak mee bezig houdt.

Tips voor het vormen van een (online) marketing strategie

#1 Data

Verzamel data. Begin met het opstellen van een overzicht met belangrijke databronnen. Dit kan intern of extern zijn. Welke data is bruikbaar? Welke KPI’s zijn er binnen het bedrijf en welke resultaten? Op basis van welke data kun je een prognose voor de toekomst maken?

Kies uiteindelijk een select aantal bronnen en houd het eenvoudig. Als je een prognose maakt, zorg dan dat je de aannames vastlegt en werk met verschillende scenario’s.

#2 Inspiratie

Inspiratie verzamelen is een continue zoektocht. Blogs houden je ongetwijfeld al bij binnen je eigen vakgebied, maar kijk daar eens buiten om te zien of er relevante vernieuwingen plaatsvinden.

Kijk eens bij concurrenten, in willekeurige andere branches. Bezoek innovatieve websites, events of vernieuwende retaillocaties. Maak er een gewoonte van om deze inspiratie vast te leggen.

Tools die je hier prima voor kunt gebruiken zijn: Pinterest, Evernote, Instagram of gewoon je notitie app op je telefoon.

#3 Sparringpartner

Zoek een externe sparringpartner. Dit helpt om je even uit de waan van de dag te krijgen. Iemand die niet op de hoogte is van de interne (on)mogelijkheden kijkt met een frisse blik.

Deze gesprekken kunnen een nieuw perspectief schetsen. Al pratende ontstaan er waarschijnlijk nieuwe inzichten of belangrijke aanvullingen. Input vanuit deze sparringpartner kan zorgen voor verse energie. Zorg ervoor dat je deze afspraken in de agenda zet. Dat helpt eveneens als stok achter de deur :).

#4 Samen

Naast iemand van buitenaf die je bij het strategieproces betrekt is het uitermate effectief om ook intern een #strategieteam te vormen. Input vanuit de hele organisatie helpt, zeker bij de aanvang van dit traject.

Online marketing strategie tip samen

Afbeelding: Strategieteam

Organiseer open sessies of brainstorms. Een open sessie gebruik je om input, problemen, ideeën op te halen over de verschillende ontwikkelingen. Zodra je hierbij de belangrijkste hebt geïdentificeerd kun je brainstormsessies organiseren. Je zult verbaast staan hoeveel waardevolle ideeën uit zo’n sessie kunnen komen.

#5 Horizon

Een goede strategie schetst een perspectief; een stip op de horizon. Het vergezicht waar je met zijn allen naar toe gaat werken. Ontwikkel een visie op deze aanstaande toekomst en bedenk hoe jouw product of dienst onderscheidend kan zijn of kan bijdragen aan de wensen en behoeften.

Probeer deze horizon te concretiseren. In het engels hebben ze een mooie uitspraak hiervoor: “paint the picture of perfection”. Gebruik deze metafoor om letterlijk deze horizon te schetsen door een brainstorm te houden en leg het vast in (steek)woorden, beelden of moodboards.

 

Meer weten over online marketing strategie?

Wil je meer weten over welke stappen je moet zetten over het strategische proces. Wij hebben veel ervaring met het uitdenken, inrichten en optimaliseren van een online marketing strategie. Laat ons weten welke uitdaging jij hebt!

Blijf op de hoogte

 

Neem contact op

Heb je vragen over deze blogs? Of wil je aan de slag met online marketing? Neem dan gerust contact op met Jurgen via: jurgen@consigo.nl of 085-888-2822. Wij helpen je graag.

Nieuwste online marketing blogs

Gerelateerde blogs