Help mijn mobiele site moet sneller, waar begin ik?

Mobiele site moet sneller

Snelheid mobiele site

Het overkomt iedereen wel: je bent onderweg op zoek naar informatie via je mobiel. Vanuit de zoekresultaten van Google heb je een keuze gemaakt en je klikt door naar de website. Vervolgens is het…..wachten…..wachten…..en nog even wachten…..en dan: laat maar.

Geduld van mensen (websitebezoekers) is vaak zeer beperkt, zeker mobiel. Snelheid is enorm belangrijk. Uit diverse onderzoeken blijkt vaak dat elke seconde snelheidswinst al extra bezoek en dus leads, klanten en omzet kan opleveren.

Laat maar of laad maar

Als je je klanten goed wilt bedienen, dan is een snelle responsive site onmisbaar. Vergelijk het met het opnemen van je telefoon. Die pak je ook zo snel mogelijk en laat je niet eerst 20 seconden onnodig overgaan. Gebruikerservaringen beginnen al bij de klik vanuit de zoekresultaten.

Waarom is snelheid zo belangrijk?

Het merendeel van de websites ontvangt tegenwoordig meer bezoekers via mobiel dan vanaf desktops. Waar je met een goede internet of glasvezel verbinding wellicht weinig merkt van “tragere” websites, merk je dit mobiel des te meer.

Helaas is niet het hele land perfect voorzien van 4G verbindingen. Om van goede wifi of hotspots nog maar te zwijgen. Vandaar dat het zeker voor mobiel het extra belangrijk is om je site zo snel mogelijk te laten laden.

Voordelen bij een snelle mobiele website:

 • Betere gebruikerservaring
 • Minder afhakers
 • Meer klanten en omzet
 • Stijging van posities in Google resultaten

Waar begin je bij het sneller maken van je website?

Met meest eenvoudige startpunt is Google Analytics. Bij het onderdeel: Gedrag kun je een speciale rapportage vinden voor de snelheid van je website.

Draai deze uit over een relevante periode en kijk vooral naar het aantal seconden.

mobiele site snelheid belangrijk

Afbeelding: Pagina laadtijd Analytics

Wat is snel?

Over snelheid valt veel te zeggen. De vuistregel is vaak de volgende:

 • 1 tot 2 seconden is zeer snel
 • 2 tot 4 seconden is snel
 • 4 tot 6 seconden kan acceptabel zijn
 • 7 of langer is langzaam

 

Idealiter is het streven een laadtijd van 1 seconden voor de homepage. Dit zal in heel veel gevallen niet realistisch zijn. Bedenk dat 1 tot 2 seconden echt olympisch snel is en dat 2 tot 4 seconden vaak snel genoeg is.

 

Welke factoren zijn van belang?

Als je het over snelheid van websites dan zijn daar vele factoren die hierop van invloed zijn.
Denk aan:

 • #1 Hosting
 • #2 Content
 • #3 Techniek

#1 Snelheid website hosting

Vooral de eerste factor is meestal eenvoudig te verbeteren. Het upgraden van je hosting pakket kan al een behoorlijk verschil maken. Bovendien is het effect eenvoudig te meten.

Overleg met je hostingpartij of je 1 maand op een sneller hostingpakket kan draaien – als testperiode. Bekijk daarna opnieuw in Google Analytics of het verschil heeft gemaakt.

 

#2 Website content

Binnen de content van de website gaan er vaak zaken mis bij de foto’s. Deze worden direct geupload in het contentmanagementsysteem, vaak in de beste resolutie.

Het kan een snelle oplossing zijn om alle foto’s op de website na te lopen en kleiner te maken. Deze zogenaamde compressie verbetering kan al een groot verschil maken. Bij sites die draaien op WordPress zijn hier ook speciale plugins voor te vinden.

 

#3 Techniek mobiele site

Bij dit onderdeel kan het al een stuk lastiger worden. Dit is grotendeels afhankelijk van het systeem waar de website in is gebouwd. De wijze waarop de site is opgebouwd en de kennis en ervaring van de webbouwer.

Vraag aan je webbouwer om met je mee te denken om de website sneller te maken. Vanuit technisch perspectief kunnen zij je het beste adviseren over mogelijke snelheidswinst.

mobiele site sneller techniek

Afbeelding: Onderdelen webpagina

Meer weten over website snelheid optimalisatie?

Wil je stappen zetten om de snelheid van je website verder te verbeteren? Wij hebben veel ervaring met website optimalisatie. Laat ons weten welke uitdaging jij hebt.

Blijf op de hoogte

Wij schrijven regelmatig nieuwe blogs over online marketing. Bekijk onze website voor alle blogs of volg ons op LinkedIn. Je kunt je ook direct aanmelden voor onze email met online marketing updates. Zo blijf je eenvoudig op de hoogte.

Neem contact op

Heb je vragen over deze blogs? Of wil je aan de slag met online marketing? Neem dan gerust contact op met Jurgen via: jurgen@consigo.nl of 085-888-2822. Wij helpen je graag.

Nieuwste online marketing blogs

Gerelateerde blogs