Maak kennis met digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid van websites

Digitale toegankelijkheid zegt iets over hoe websites en apps zijn gemaakt. Zit het goed in elkaar? Dan kan iedereen de website of app goed gebruiken. Ook iemand met een beperking.

In dit blog lees jij wat digitale toegankelijkheid precies is en wat dat wettelijk betekent voor jouw onderneming.

Digitale beperkingen in kaart

25% van de Nederlanders heeft een vorm van functiebeperking. Deze groep bestaat onder andere uit mensen met een visuele, auditieve, cognitieve, motorische of neurologische beperking.
Daarnaast ervaren ook ouderen, laaggeletterden en mensen met een tijdelijke of situationele beperking de problemen van digitale toegankelijkheid.

Digitale beperking Nederland

 

Wat is digitale toegankelijkheid?

Je kent het vast wel. De brede doorgang bij de kassa, de hulphond van jouw buurvrouw of de opgang voor de rolstoel. We zien het zelfs op televisie! Doventolk Irma vertaalde tijdens de persconferenties alles in gebarentaal.
Toegankelijkheid zien we overal om ons heen. Het zorgt ervoor dat iedereen volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. 

Digitale toegankelijkheid wil zeggen dat iedereen informatie kan waarnemen, begrijpen, ermee navigeren en omgaan. Het betreft digitale inclusie.

De huidige beperkingen

Jammer genoeg is digitale toegankelijkheid niet vanzelfsprekend. Uit het Digimonitor 2021 van 200 OK bleek dat slecht 4% van de websites  van de Nederlandse overheid is digitaal toegankelijk voor mensen met een beperking.

Soms kan een website of app niet door iedereen goed worden gebruikt. Bijvoorbeeld als een video geen ondertiteling heeft of als een tekst niet goed is opgebouwd, zodat de VoiceOver niet doorheeft waar wel of geen rust moet komen.

Waar heeft het invloed op?

Digitale toegankelijkheid heeft invloed op veel verschillende onderdelen. Het visuele gedeelte lijkt erg belangrijk tijdens het ontwerpen van je website, maar dit is slechts het puntje van de ijsberg. Digitale toegankelijkheid heeft namelijk invloed op onder andere:

  • Techniek (navigatie, links, code)
  • Content en vormgeving
  • Pdf’s
  • E-books
  • Video’s
  • Afbeeldingen
  • Animaties
  • Infographics
  • Formulieren
  • Kaartautomaat
  • Geldautomaat

Wet digitale toegankelijkheid

Alle besluiten worden vastgelegd in de Web Content Accessibility Guidelines, ook wel de WCAG genoemd. Deze richtlijnen komen allemaal voort uit wetten en verdragen die betrekking hebben op de rechten van mensen met een beperking.

Vanaf 2018

Sinds 1 juli 2018 is het wettelijk verplicht om de standaard voor digitale toegankelijkheid toe te passen voor alle digitale kanalen van Nederlandse (semi-)overheden.
Vanaf 2025 komt er een Europese toegankelijkheidswet, waardoor alle online diensten ook toegankelijk moeten zijn voor financiële diensten en e-commerce bedrijven.

Dat er een wet voor digitale toegankelijkheid is, betekent niet dat het al is toegepast voor alle digitale kanalen. Veel websites en apps blijken toch achter te lopen, ook voor (semi-)overheidsinstanties. Er is dus werk aan de winkel!

Wie moet er wat mee?

Wie moet wat met digitale toegankelijkheid? Kort gezegd: iedereen. Jij als consument wil dat je digitaal alles kunt waarnemen, begrijpen en navigeren. Voor jou als ondernemer of medewerker van een organisatie wil dit ook voor elkander. Jij wil serieus genomen worden en dat word je pas als je website of app toegankelijk is voor iedereen.

Welke rol jij ook hebt, voel je verantwoordelijk om jouw platform digitaal toegankelijk te maken. Intern wijst iedereen naar elkaar, vooral naar de personen die zich met de communicatie bezighouden.

Aan de slag!

Het maakt dus niet uit wie je bent, iedereen moet er wat mee. Een vormgever moet er rekening mee houden, maar ook een inkoper moet er verstand van hebben. Top-down aan de slag gaan zorgt voor een verbetering in jouw digitale toegankelijkheid. Het vraagt een totale cultuuromslag en een andere manier van denken. Hoe je dit aanpakt, lees je in dit blog.

Meer weten?

Wil jij aan de slag met de toegankelijkheid van jouw website of app? Of  heb je een online marketing vraagstuk? Laat ons weten welke uitdaging jij hebt! We denken graag met je mee.

Blijf op de hoogte

 

Neem contact op

Heb je vragen over deze blogs? Of wil je aan de slag met online marketing? Neem dan gerust contact op met Jurgen via: jurgen@consigo.nl of 085-888-2822. Wij helpen je graag.

Nieuwste online marketing blogs

Gerelateerde blogs