//5 tips om jouw video’s te optimaliseren 

5 tips om jouw video’s te optimaliseren 

5 tips om jouw video’s te optimaliseren

Video-optimalisatie

Video is een heel erg populair medium in ons dagelijks leven en wordt alleen maar populairder. Er zijn verschillende voorspellingen over video gemaakt, waarvan de volgende misschien wel de overtuigendste is: In 2019 bestaat 80% van het internetverkeer uit het kijken van video (bron: Clipforce). 80%! Een grote kans dat jouw doelgroep dus ook graag naar video’s kijkt. 71% van de bedrijven die een verantwoordelijke in dienst heeft voor marketing maakt al gebruik van video als marketinginstrument (bron: Bedrijfsfilmsbelvedere). Maar wat is nu echt belangrijk als het gaat om de inzet van video? Wij geven jou 5 tips voor het optimaliseren van jouw video’s.

Tip 1: tags

Tags zijn woorden die je kan invoeren in YouTube waarop jij graag gevonden wilt worden, dit zijn dus de belangrijkste zoekwoorden voor jouw video. Het is belangrijk goed over deze woorden na te denken, YouTube weegt zwaar aan de tags in het algoritme dat ze gebruiken. Voor het kiezen van de juiste zoekwoorden kan je gebruik maken van de Google Keyword Planner, het zoekvolume en de concurrentie zijn hierbij belangrijk. 

Tip 2: beschrijving

De vindbaarheid wordt ook beïnvloed door de beschrijving van een video. Door in de beschrijving de tags een aantal keer terug te laten komen zullen deze elkaar versterken voor de vindbaarheid op deze zoekwoorden. Op het moment dat een video afgespeeld wordt zijn de eerst ±275 karakters van de beschrijving te zien. Het is aan te bevelen in deze karakters een short link naar de website te plaatsen en een call to action om te delen en de rest van de tekst te lezen.

Video’s uit YouTube komen ook in de zoekresultaten van google terecht. Google laat de eerst 70 karakters zien van de titel en de eerste 110 van de beschrijving. Zorg er dus voor dat hier relevant informatie instaat.

Tip 3: de vis

Door jouw video alleen op YouTube te plaatsen zal deze weinig views en verkeer opleveren. YouTube vindt jouw video na het plaatsen namelijk niet gelijk relevant. Wil je recht doen aan de video die je hebt gemaakt? Hanteer dan de 80/20 regel. Dit betekent dat je 4x zoveel geld uitgeeft aan de verspreiding van de video dan aan het maken van de video zelf.

Tip 4: de visitekaartjes van jouw video

Het eerste dat internetgebruikers zien aan jouw video zijn de titel en de thumbnail, deze zijn dus héél erg belangrijk. De kijker moet hier verleidt worden om op play te drukken. Denk daarom goed na over een pakkende titel die jou als consument ook aanspreekt. De thumbnail is de afbeelding die te zien is voordat de video wordt afgespeeld, kies hiervoor een herkenbaar format. Kijk eens naar het YouTube kanaal van Albert Heijn waar ze door hele simpele witte letters in de thumbnail te zetten herkenbaar zijn.

Het 2e visitekaartje van jouw video is de titel. Bezoekers van YouTube bepalen deels aan de hand van jouw titel of ze op play drukken of dat niet doen. Het is dus belangrijk een pakkende titel te bedenken en daarnaast is de titel ook belangrijk voor de vindbaarheid. Als in de titel de tags terugkomen versterken deze elkaar voor de vindbaarheid. Ook de titel die een video heeft bij het uploaden is belangrijk voor de vindbaarheid, deze is later niet meer aan te passen.

Tip 5: meten is weten

De ontwikkelingen op het gebied van video gaan snel, YouTube kan de ondertiteling van video’s zelfs al deels bepalen maar doet dit nog niet foutloos. Pas de ondertiteling daarom aan zodat deze goed in YouTube staat. Zo kan YouTube beter bepalen waar jouw video over gaat en wordt deze beter vindbaar door de doelgroep. Ook worden video’s steeds meer zonder geluid bekeken en zijn er 1,5 miljoen doven/slechthorenden in Nederland waarvoor de ondertiteling ook zeer belangrijk is. 

2018-01-26T16:21:10+00:00 17 mei 2017|Video marketing|